W roku szkolnym 2017/2018 Szkoła Podstawowa nr 16 z Oddziałami
Integracyjnymi im. T. Kościuszki w Pabianicach, po raz pierwszy przystąpiła
do realizacji „Program dla szkół”.
Wszyscy uczniowie z klas I, III i IV (za zgodą rodziców) brali udział w
powyższej akcji. Celem programu było kształtowanie wśród dzieci świadomości
i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu
warzyw, owoców i soków. Otrzymywane porcje były nieodpłatne. Dzieciom
uczestniczącym w programie udostępniało się:
· świeże owoce ( jabłka, gruszki,
śliwki)
· świeże warzywa ( marchew,
paprykę słodką, rzodkiewki)
· przetwory mleczne (mleko,
jogurty, kefiry)
Każdy uczeń otrzymywał jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu
mlecznego i jednego owocowo-warzywnego, przygotowanego do bezpośredniego
spożycia.
Dzięki temu programowi dieta naszych dzieci została wzbogacona o dodatkową
porcję
witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju, a
także poszerzył się stan ich wiedzy o zdrowym odżywianiu.
W ramach programu wychowawcy klas I, III i IV podejmowali następujące
działania edukacyjne mające na celu poszerzenie wiedzy uczniów na temat
zdrowego stylu życia oraz utrwalenie prawidłowych nawyków żywieniowych:
1. Spotkania edukacyjne w czasie zebrań z
rodzicami poświęcone realizacji projektu „Owoce i warzywa w szkole”.
2. Zajęcia o charakterze edukacyjnym w klasach
I, III i IV dotyczące prawidłowego odżywiania. W czasie których uczniowie
przygotowywali min.: zdrowe kanapki, sałatki owocowe i warzywne.
3. Zorganizowano wystawkę prac uczniów o
zdrowym odżywianiu na szkolnym korytarzu.
4. Uczniowie z klas I, III i IV samodzielnie
przygotowali i wykonali kanapki oraz sałatki owocowe i warzywne.
5. Odbyły się degustacje przyniesionych owoców
i warzyw.
6. Uczniowie mieli także okazję obejrzeć
prezentację multimedialną „Wszystko co warto wiedzieć o zdrowym odżywianiu”,
dzięki której wzbogacili swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania.
7. Na szkolnym korytarzu znajdowała się
gazetka informująca uczniów o zdrowym odżywianiu, roli witamin, znaczeniu
piramidy żywieniowej.
Dzieci uczestniczące w programie bardzo chętnie spożywały otrzymywane w
szkole warzywa i owoce (jednorazowo porcja składała się z jednego produktu
owocowego - warzywnego i jednego produktu mlecznego) oraz aktywnie brały
udział w organizowanych przez nauczycieli zajęciach edukacyjnych, grach,
zabawach oraz konkursach
|