Mleko, warzywa i owoce

W roku szkolnym 2017/2018 Szkoła Podstawowa nr 16 z Oddziałami Integracyjnymi im. T. Kościuszki w Pabianicach, po raz pierwszy przystąpiła do realizacji „Program dla szkół”.
Wszyscy uczniowie z klas I, III i IV (za zgodą rodziców) brali udział w powyższej akcji. Celem programu było kształtowanie wśród dzieci świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Otrzymywane porcje były nieodpłatne. Dzieciom uczestniczącym w programie udostępniało się:
·        świeże owoce ( jabłka, gruszki, śliwki)
·        świeże warzywa ( marchew, paprykę słodką, rzodkiewki)
·        przetwory mleczne (mleko, jogurty, kefiry)
 
Każdy uczeń otrzymywał jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu mlecznego i jednego owocowo-warzywnego, przygotowanego do bezpośredniego spożycia.
Dzięki temu programowi dieta naszych dzieci została wzbogacona o dodatkową porcję
witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju, a także poszerzył się stan ich wiedzy o zdrowym odżywianiu.
 
W ramach programu wychowawcy klas I, III i IV podejmowali następujące działania edukacyjne mające na celu poszerzenie wiedzy uczniów na temat zdrowego stylu życia oraz utrwalenie prawidłowych nawyków żywieniowych:
 
1.      Spotkania edukacyjne w czasie zebrań z rodzicami poświęcone realizacji projektu „Owoce i warzywa w szkole”.
2.      Zajęcia o charakterze edukacyjnym w klasach I, III i IV dotyczące prawidłowego odżywiania. W czasie których uczniowie przygotowywali min.: zdrowe kanapki, sałatki owocowe i warzywne.
3.      Zorganizowano wystawkę prac uczniów o zdrowym odżywianiu na szkolnym korytarzu.
4.      Uczniowie z klas I, III i IV samodzielnie przygotowali i wykonali kanapki oraz sałatki owocowe i warzywne.
5.      Odbyły się degustacje przyniesionych owoców i warzyw.
6.      Uczniowie mieli także okazję obejrzeć prezentację multimedialną „Wszystko co warto wiedzieć o zdrowym odżywianiu”, dzięki której wzbogacili swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania.
7.      Na szkolnym korytarzu znajdowała się gazetka informująca uczniów o zdrowym odżywianiu, roli witamin, znaczeniu piramidy żywieniowej.
 
Dzieci uczestniczące w programie bardzo chętnie spożywały otrzymywane w szkole warzywa i owoce (jednorazowo porcja składała się z jednego produktu owocowego - warzywnego i jednego produktu mlecznego) oraz aktywnie brały udział w organizowanych przez nauczycieli zajęciach edukacyjnych, grach, zabawach oraz konkursach