¦wiatowy Dzień Jabłka w IIC

28 wrze¶nia obchodzony był Dzień Jabłka. Z tej okazji klasa IIC poznała cykl życia jabłoni. W szkolnym sadzie uczniowie sprawdzili ile od wiosny urosła nasza szkolna jabłonka, a potem z bliska pod mikroskopem obserwowali budowę li¶cia z samodzielnie przygotowanych preparatów. Na koniec dnia uczniowie upiekli pyszne jabłka pod kruszonk±. Szybko okazało się, że obieranie i krojenie jabłka to nie taka prosta sprawa. Za to efekt? Przepyszny
Dla łakomczuchów podajemy nasz klasowy przepis. W sam raz na jesienne podwieczorki.
JABŁKA POD KRUSZONKˇ KLASY IIC
10-12 jabłek
100g masła
100g cukru
150g m±ki.
Jabłka obrać. Usun±ć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Szybko zagnie¶ć masło, cukier i m±kę na kruszonkę. Jabłka przełożyć do dużej blachy. Posypać kruszonk±. Piec w temp. 180°C przez 25-30 minut.
Smacznego

tekst i foto: A. Herszel-Po¶cik
uczniowie
uczniowie
uczniowie
uczniowie
uczniowie
placek
uczniowie
uczniowie
uczniowie
uczniowie