Obchody Światowego Dnia Jabłka

Czerwone, zielone, a może żółte? Nie ma to znaczenia pod warunkiem, że jest zdrowe i soczyste. Mowa oczywiście o jabłkach. Jabłko to źródło witaminy C, B1,B2, B3, B5, β-Karotenu, likopenu i wielu innych, minerałów czy błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę czy odżywiamy mózg. O magicznych wręcz właściwościach jabłka wiadomo zresztą od setek lat. To symbol zdrowia, życia, miłości, urodzaju i długowieczności. To powinno wystarczyć, by jabłko było stałym elementem naszego jadłospisu. Te owoce królowały w naszej szkole w dniu 28 września.
W tym dniu Samorząd Uczniowski przeprowadził szkolną akcję „Jabłko dla każdego”. Na korytarzu szkolnym ustawione były kosze wypełnione po brzegi jabłkami a wolontariusze częstowali wszystkich zgromadzonych i opowiadali ciekawostki dotyczące jabłek.
Akcja bardzo ucieszyła uczniów, którzy zgodnie przyznają, że jabłka jeść warto, bo są zdrowe, słodkie i pożywne.
Ponadto w klasach wychowawcy zorganizowali zajęcia, które rozpoczęły się od pogadanki na temat witaminek, które kryją w sobie nasze rodzime owoce. Była to też okazja, aby przypomnieć, że jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób. Dzieci degustowały przetwory wykonane z jabłek. Nie zabrakło zabaw matematycznych, plastycznych i zręcznościowych z użyciem jabłek.

tekst i foto: M. Pintera-Wall
plakat
plakat
plakat
jabłka
uczniowie
uczniowie